Karine Tuil: Optužba

Da je suditi ovaj roman po dugačkom uvodu, možda bih čak i odustala od čitanja u nekom dijelu, ali drago mi je da nisam jer se nakon malo preopširnog uvoda radnja toliko zakuhala da je nisam mogla ispustiti do samog kraja. Odmah na početku da vam kažem da je Optužba (negdje prevedena i kao Ljudska posla) izuzetno važna knjiga koja progovara o aktualnim važnim temama i mislim da je prva koja se dotaknula #MeToo pokreta.

Okosnicu romana čini imućna obitelj Farel; otac Jean koji je politički novinar i tv lice, majka Claude, esejistica koja zastupa feminizam i njihov sin Alexandre, uspješni student na sveučilištu u Americi. Ovu naizgled idealnu obitelj poremetit će optužba za silovanje sinu Alexandreu. Optužba stiže od strane Mile, kćeri novog partnera njegove majke Claude.

Tek kada krene proces i priča o silovanju, postane jasno zašto je uvod bio takav. Upoznavši nas s likovima i njihovim karakterima, njihovom prošlosti i obiteljskim zaleđem, autorica nas je natjerala da izaberemo stranu. Jer, u ovom romanu strane su ono što nas zanima i o čemu ćemo razmišljati i puno poslije čitanja.

Sudski postupak perfektno je opisan i mučno je čitati o 20 minuta koje su uništile jedan ženski, ali i jedan muški život. Kroz postupak se i jasno vidi da muškarci i žene nemaju isto viđenje nasilja, silovanja ali i nemaju ni isto viđenje onoga što silovanje i čini kaznenim djelom – pristanka. Autorica odlično analizira tu ‘sivu zonu’ i propituje odnos žrtve i počinitelja s naglaskom na to koliko je tanka granica između pristanka i odbijanja.

Cijelo vrijeme nas tjera da i mi izaberemo stranu, potanko nam dajući uvida u karakter glavnih likova; žrtve i počinitelja kao i njihove obitelji i ulogu koju su roditelji odigrali na ponašanje svoje djece u zreloj dobi.

Nakon svega pročitanog, moja je strana jasna i ostao mi je gorak okus u ustima jer u meni borac za pravdu ne može ušutiti. Sasvim je u redu ako je vaša strana drugačija,jer tko je zapravo zna što je pravedno, a što pravično?

Čestitke Katarine Tuil na odlično odrađenoj temi.

⭐⭐⭐⭐

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s